Champagnehuis Bollinger

Taittinger

Ontstaan in 1734

In 1734 heeft Jacques Fourneaux het champagnehuis opgericht en is daarmee één van de oudste champagne handelshuizen in de Champagne. In 1932 heeft Pierre Taittinger het huis overgenomen en is het de naam Taittinger gaan voeren. Stap voor stap verwierf Taittinger naam en faam tussen de grote champagnehuizen door zich innovatief op te stellen en te focussen op de hoogwaardige Chardonnay.

De familie

Onder leiding van de heer Pierre Emmanuel Taittinger, dochter Vitalie en zoon Clovis is het champagnehuis het enige familiebedrijf in de Champagne van dit formaat. De wijnmaker en kwaliteitsbewaker van de blends bij Taittinger is Loïc Dupont.

In 2005 heeft Taittinger het champagnehuis verkocht aan een investeringsmaatschappij, maar al snel constateerde de familie dat de waarden en de kwaliteit van de champagne niet gegarandeerd konden worden. Daarom heeft de familie het champagnehuis in 2006 teruggekocht.

Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan de 289 hectare wijngaarden in eigen bezit gelegen op de beste locaties in en om Reims. Ze leveren ongeveer de helft van de jaarlijkse behoefte aan wijn. Hierdoor is Taittinger minder afhankelijk van de fluctuerende prijzen op de druivenmarkt en dragen zij zorg voor een constante kwaliteit. De resterende druiven worden op contractbasis gekocht van lokale boeren, met relatief veel Chardonnay-druiven uit de Côte des Blancs, waar de mooiste Chardonnay vandaan komt.

Chateau Marquetterie

Château de la Marquetterie is een juweel van Louis Quinze-stijl, bewaard voor het nageslacht voor het huis Taittinger. Het kasteel ligt direct aan een heuvel met wijngaarden, met uitzicht op het westelijke deel van het dorp Pierry ten zuiden van Epernay. Van de druiven van deze wijngaarden wordt de cuvée Le Marquetterie gemaakt.

Van 1760 tot de Franse Revolutie was dit prachtige 18e-eeuwse statige huis het buitenverblijf van de beroemde schrijver en vader van de Franse fictie Jacques Cazotte.
In de oogsttijd werd Château La Marquetterie de locatie voor een schitterende bijeenkomst van de Franse literatoren van de 18e eeuw, Voltaire en André Chénier om er maar twee te noemen. Twee eeuwen later zou de jonge calvariemanager Pierre-Charles Taittinger ook voor de charmes van Château de La Marquetterie vallen, die hij ontdekte toen hij toetrad tot het bevel over maarschalk Joffre die hier in 1914 zijn hoofdkwartier had. Hij was verliefd op het kasteel en was dan ook zeer verheugd dat hij, Pierre-Charles het kasteel in 1934 verwierf, en een kostbaar erfgoed van de Taittinger-familie.

Voor bijzondere gelegenheden is dit prachtige Chateau te boeken. Indien je interesse hebt neem dan contact met ons op.

Assortiment Taittinger

Gehele assortiment